Σχιζοφρένεια και Φόνος: Ψυχική Ασθένεια και Βίαια Εγκλήματα: Μια αινιγματική σχέση

Η σχέση μεταξύ της ψυχικής ασθένειας και του εγκλήματος, δεν είναι πάντα ξεκάθαρη ούτε και γραμμικά δεδομένη. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που υπεισέρχονται και επηρεάζουν τη σχέση αυτή και καθορίζουν ως ένα σημείο το γιατί κάποιοι ψυχικά ασθενείς γίνονται βίαιοι και άλλοι όχι Για παράδειγμα, ο ψυχικά ασθενής έχει περισσότερες πιθανότητες να αντιδράσει βίαια σε πειράγματα τρίτων, των οποίων είναι συχνά θύμα. Χωρίς αυτά, μπορεί να μην υπήρχε βίαιη συμπεριφορά. Υπάρχουν επίσης μορφές ψυχικής ασθένειας που περιλαμβάνουν βίαιες συμπεριφορές, που όμως επειδή δεν γίνεται (έγκαιρη) διάγνωση της ασθένειας και άρα θεραπεία, καταλήγουν σε βίαιες πράξεις όπως η ανθρωποκτονία. Τις περισσότερες φορές τα κίνητρα είναι συγκεχυμένα, όπως και η σκέψη τους. Από τη στιγμή ωστόσο που ένας (διαγνωσμένος ή μη) ψυχικά ασθενής διαπράξει αδίκημα, πρέπει να δικαστεί. Το δικαστήριο καλείται να κρίνει τον καταλογισμό του δράστη και ανάλογα να του επιβάλει ποινή. Τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις; Πως τιμωρούνται οι δράστες που η πραγματογνωμοσύνη επιβεβαίωσε την ύπαρξη ψυχικής νόσου, συνήθως σχιζοφρένειας; Υπάρχει δυνατότητα θεραπείας; Και ποια είναι η συνέχεια, μετά την έκτιση της ποινής τους; Πρέπει να αφήνονται ξανά ελεύθεροι στην κοινωνία; Τι συμβαίνει στις περιπτώσεις των λεγόμενων «ψυχοπαθών» δηλαδή εκείνων που πάσχουν από αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας;

Ενότητες
Προβλήματα ορισμού, οριοθέτησης και απόδειξης της ψυχικής ασθένειας. 
Ψυχιατρικές διαγνώσεις. Παράγοντες που επηρεάζουν
Ποιος από τους ψυχικά ασθενείς είναι βίαιος
Ο σχιζοφρενής και ο φόνος 
Ο ρόλος το θύματος στο φόνο /Τα κίνητρα για το φόνο (ψυχωσικά, μη ψυχωσικά)
«Ο ψυχοπαθής» και ψυχική ασθένεια.
Ο ψυχικά ασθενής στο δικαστήριο: ακαταλόγιστο ή μειωμένος καταλογισμός
Εγκλεισμός στη φυλακή ή στο ψυχιατρείο
Θεραπεία κατά τον εγκλεισμό. Προβληματισμοί
Περιστατικά. Οι ζωγραφιές της οικογένειας των ψυχικά ασθενών που διέπραξαν φόνο. Επιδόσεις των ψυχικά ασθενών σε τεστ νοημοσύνης.
Προβληματισμοί κ συζήτηση

 

Εισηγήτρια:  Ηλιοπούλου Τριανταφυλλιά
Κοινωνική Λειτουργός – Εγκληματολογία & Ποινικό Δίκαιο
  (MSc), PhD

Ημερομηνία: 03/02/2018

Ώρα 5.00μ.μ.-9.00μ.μ.

Τοποθεσία «περί Ψυχής»

Θησέως 23, Μαρούσι (πλησίον ΗΣΑΠ)

Τηλ.Επικοινωνίας  210-80.68.212  και  694-996.7997

Κόστος 35 ευρώ

Για φοιτητές 25 ευρώ

 

Παρέχεται Βεβαίωση Παρακολούθησης

 

***Προς αποφυγή της όποιας σύγχυσης, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ΔΕΝ συνεργαζόμαστε με κανένα κέντρο που προωθεί και προβάλλει πανομοιότυπη θεματολογία με τη δική μας. 

Οι συνεργάτες μας διεξάγουν τη θεματολογία τους αποκλειστικά σε συνεργασία με το περί Ψυχής και δεν είναι εισηγητές των πανομοιότυπων ή παρόμοιων θεματολογιών που προβάλλονται από άλλα κέντρα. 

Όλα τα σεμινάρια του κέντρου μας είναι πρωτότυπα, συνεπώς οι περιλήψεις, η θεματολογία και το υλικό παρουσίασης προέρχονται από το ''περί Ψυχής'' και τους ανακοινωμένους συνεργάτες μας. Οποιαδήποτε ομοιότητα στην περίληψη, στη θεματολογία και το υλικό παρουσίασης αποτελεί προϊόν αντιγραφής και συνιστά κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας. 

Συνιστούμε στους ενδιαφερόμενους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά τα εκπαιδευτικά κέντρα που απευθύνονται και να ελέγχουν αν φέρουν τις επίσημες πιστοποιήσεις.

 

Αίτηση Ενδιαφέροντος Σεμιναρίου


Όνομα: *
Τηλέφωνο:*
E-mail:*
Μήνυμα: