Αμυντικοί Μηχανισμοί: Με ποιες διαταραχές συνδέονται

**Το εν λόγω σεμινάριο αποτελεί αυτοτελή ενότητα του Κύκλου Εκπαιδευτικών Σεμιναρίων Ψυχοπαθολογίας πιστοποιημένου από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. – Υπουργείο Παιδείας

 

Συχνά, στην καθημερινότητα, χρησιμοποιούμε εκφράσεις, όπως «τον έχει πιάσει άρνηση» ή «ο τάδε εκλογικεύει τις καταστάσεις» ή «η τάδε είναι τόσο ερωτευμένη που έχει εξιδανικεύσει τον Χ. και δε βλέπει τίποτα μπροστά της».
Τι σημαίνουν όμως όλα αυτά που τόσο συχνά λίγο πολύ όλοι έχουμε σκεφτεί ή πει; Δεν είναι τίποτε άλλο από αυτό που στην ψυχαναλυτική σκέψη αποκαλείται «μηχανισμός άμυνας». Με άλλα λόγια, ως άμυνα χαρακτηρίζεται η ασυνείδητη εκείνη διεργασία που χρησιμοποιείται από το Εγώ προκειμένου να μειώσει το άγχος που μας προκαλεί μία κατάσταση ή ένα ερέθισμα.
Όλοι μας χρησιμοποιούμε άμυνες, από την πρώτη κιόλας περίοδο που ακολουθεί τη γέννησή μας. Μαθαίνουμε να αμυνόμαστε στην απόπειρά μας να επιβιώσουμε, να μη διαλυθούμε συναισθηματικά. Κι έπειτα μεγαλώνουμε και γινόμαστε αυτό που είμαστε ανάλογα με τον τρόπο που έχουμε μάθει –ασυνείδητα- να επιλύουμε όλες εκείνες τις συγκρούσεις που προκύπτουν ανά πάσα στιγμή.
Πάντα υπάρχουν και θα υπάρχουν καταστάσεις που προκαλούν άγχος και, ως εκ τούτου, πάντα θα επιστρατεύουμε άμυνες προκειμένου να έρθουμε αντιμέτωποι με τη λιγότερο οδυνηρή συνθήκη.
Οι μηχανισμοί άμυνας είναι πολλοί και διακρίνονται σε ώριμους και ανώριμους.

 

Εισηγήτρια: Γκουτσέλη Ελπίδα, Στρατιωτικός Ψυχολόγος – MSc Προαγωγής Ψυχικής Υγείας & Πρόληψης Ψυχιατρικών Διαταραχών

 

Ημερομηνία: 28/01/2018

Ώρα 5.00μ.μ.-9.00μ.μ.

Τοποθεσία «περί Ψυχής»

Θησέως 23, Μαρούσι (πλησίον ΗΣΑΠ)

Τηλ.Επικοινωνίας 210-80.68.212  και  694-996.7997

Κόστος 35 ευρώ

Για φοιτητές 25 ευρώ

Παρέχεται Βεβαίωση Παρακολούθησης

 

***Προς αποφυγή της όποιας σύγχυσης, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ΔΕΝ συνεργαζόμαστε με κανένα κέντρο που προωθεί και προβάλλει πανομοιότυπη θεματολογία με τη δική μας. 

Οι συνεργάτες μας διεξάγουν τη θεματολογία τους αποκλειστικά σε συνεργασία με το περί Ψυχής και δεν είναι εισηγητές των πανομοιότυπων ή παρόμοιων θεματολογιών που προβάλλονται από άλλα κέντρα. 

Όλα τα σεμινάρια του κέντρου μας είναι πρωτότυπα, συνεπώς οι περιλήψεις, η θεματολογία και το υλικό παρουσίασης προέρχονται από το ''περί Ψυχής'' και τους ανακοινωμένους συνεργάτες μας. Οποιαδήποτε ομοιότητα στην περίληψη, στη θεματολογία και το υλικό παρουσίασης αποτελεί προϊόν αντιγραφής και συνιστά κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας. 

Συνιστούμε στους ενδιαφερόμενους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά τα εκπαιδευτικά κέντρα που απευθύνονται και να ελέγχουν αν φέρουν τις επίσημες πιστοποιήσεις.

 

Αίτηση Ενδιαφέροντος Σεμιναρίου


Όνομα: *
Τηλέφωνο:*
E-mail:*
Μήνυμα: