ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

Βασικά Χαρακτηριστικά ‘’Κατηγορίες-Υπό-κατηγορίες’’ Θεραπευτικές Παρεμβάσεις

Όταν βιώσαμε ή βιώνουμε κάποιο ή κάποια τραυματικά γεγονότα που δεν μπορούμε να διαχειριστούμε και όταν τα ‘’κουβαλάμε’’ για καιρό ανεπίλυτα η κατάθλιψη μπορεί να κάνει την εμφάνισή της. Έχουμε τη φυσική αντίδραση, όταν τραυματιστούμε σωματικά να μαζευόμαστε αυθόρμητα για να προστατεύσουμε το πληγωμένο σημείο. Έτσι κι όταν τραυματιστούμε ψυχικά ή συναισθηματικά έχουμε την τάση να συστρεφόμαστε στον εαυτό μας για να φροντίσουμε τη ''εσωτερική πληγή'' μας.

Η κατάθλιψη είναι ένας από τους τρόπους που χειρίζεται ο οργανισμός μας για να απαλλαγεί από την υπερβολική ένταση και από την υπερβολική πίεση. Ουσιαστικά, το σώμα μας και ο ψυχικός μας κόσμος “βάζουν λουκέτο”, αυτό-αποκλείονται από ένα περιβάλλον που είναι υπερβολικά επώδυνο.

Η μείζων καταθλιπτική διαταραχή (γνωστή και ως κλινική κατάθλιψη, μείζων κατάθλιψη, μονοπολική διαταραχή ή απλώς κατάθλιψη) είναι μία κοινή διαταραχή της διάθεσης στην ψυχολογία και την ψυχιατρική (αλλιώς συναισθηματική διαταραχή), στην οποία η καθημερινότητα ενός ατόμου διαταράσσεται από την έντονη θλίψη, τη μελαγχολία ή/και την απελπισία.

Πολλές φορές στην απλή καθημερινή ζωή, η διαχωριστική γραμμή μεταξύ κατάθλιψης και μελαγχολίας ή/και κακοδιαθεσίας είναι δυσδιάκριτη, με αποτέλεσμα συχνά να συγχέονται στον κοινό νου.

Λέμε ενίοτε, «έχω κατάθλιψη» για να δηλώσουμε μια κακή διάθεση που έχουμε ή μια άρνηση για οτιδήποτε,  όμως είναι στ’ αλήθεια κατάθλιψη; Και πως διαφέρει η διαταραχή αυτή της διάθεσης από την καταθλιπτική προσωπικότητα;

Θεματικές Ενότητες:

Διαταραχές της Διάθεσης: βασικά χαρακτηριστικά και κατηγορίες

Μείζων Καταθλιπτική διαταραχή: διαγνωστικά κριτήρια & κλινική εικόνα

Υπό-κατηγορίες της κατάθλιψης

Διαχωρισμός κατάθλιψης και μελαγχολίας / κακοδιαθεσίας

Διαφορές Κατάθλιψης και Καταθλιπτικής Προσωπικότητας

Συνηθέστερα αίτια και επιδημιολογικά στοιχεία

Αντιμετώπιση: θεραπευτικές παρεμβάσεις & πρόγνωση

Προβολή βίντεο

Συζήτηση Περιστατικών

 

Εισηγήτρια:  Λίλιαν Καρρά

Απόφοιτη Ψυχολογίας, Ατομική & Ομαδική Ψυχοθεραπεία

 

Ημερομηνία:  18/03/2018

Ώρα: 16:00 -20:00

Τοποθεσία: Logopedia, Κέντρα Λόγου & Επικοινωνίας, Ν. Ασκούτση 5, Ρέθυμνο, 74100

Τηλ.Επικοινωνίας:  210-80.68.212  και  694-996.7997

Κόστος: 50 ευρώ

Για φοιτητές 40 ευρώ

Παρέχεται Βεβαίωση Παρακολούθησης

Αίτηση Ενδιαφέροντος Σεμιναρίου


Όνομα: *
Τηλέφωνο:*
E-mail:*
Μήνυμα: