Η Δρ. Αλεξάνδρα Θανέλλου σπούδασε στο Τμήμα Ψυχολογίας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδας – Deree στην Αθήνα, και συνέχισε τις μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές της ως υπότροφος του τμήματος Ψυχολογίας του πολιτειακού πανεπιστημίου του Vermont (Η.Π.Α.). Στη έρευνα της επικεντρώθηκε στους βιο-συμπεριφορικούς μηχανισμούς της απόσβεσης και συναφών φαινομένων υποτροπής, όπως αυτά μελετώνται στην εξαρτημένη παβλοβιανή μάθηση.  Έχει συμμετάσχει θεμελιωδώς στην ανάπτυξη ζωϊκών μοντέλων που προτυποποιούν και μελετούν σύνδρομα όπως το Εμβρυϊκό Αλκοολικό Σύνδρομο (Fetal Alcohol Syndrome – FAS) και η ΔΕΠΥ (Attention-Deficit Hyperactivity Disorder – ADHD). 

 

Εργάστηκε για δύο χρόνια ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια για το Ινστιτούτο Συστημικών Νευροπιστημών στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Αμβούργου. Στο πλαίσιο της μεταδιδακτορικής της έρευνας μελέτησε τα νευρωνικά συστήματα που διαμεσολαβούν τους μηχανισμούς απόσβεσης και επανεκτίμησης εξαρτημένων φοβικών ερεθισμάτων σε υγιείς και κλινικούς πληθυσμούς. Η Δρ. Θανέλλου έχει μακρά διδακτική εμπειρία σε πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού.

 

Παράλληλα, έχει ευρεία κλινική εμπειρία με διάφορους πληθυσμούς. Αυτή την περίοδο εκπαιδεύεται στην Γνωσιο-Συμπεριφορική Θεραπεία. Είναι αναγνωρισμένο μέλος διεθνών επιστημονικών/επαγγελματικών οργανισμών στην Ψυχολογία (Βρετανικός Ένωση Ψυχολόγων [BPS], Αμερικανική Ένωση Ψυχολόγων [APA], Ενωση Νευροπιστημόνων [SfN], Ελληνική Νευροψυχολογική Εταιρία [ΕΝΨΕ]). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην εξαρτημένη και συντελεστική μάθηση, καθώς και στην εφαρμογή των αρχών μάθησης στην κλινική ψυχοθεραπεία.

 

Στο περί Ψυχής είναι εισηγήτρια στο τετραετές Μετεκπαιδευτικό πρόγραμμα της Δικαστικής Ψυχοθεραπείας.