Η Στέλλα Καραπά είναι απόφοιτος του τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Συνέχισε τις σπουδές της στο University of York, United Kingdom, όπου εξειδικεύτηκε στην Εφαρμοσμένη Δικαστική και Εγκληματολογική Ψυχολογία. Έχει εκπαιδευτεί στη γνωστικο-συμπεριφορική θεραπεία και έχει επιμορφωθεί ως σύμβουλος τοξικοεξάρτησης και παιδοψυχολόγος. Είναι υποψήφια Διδάκτωρ του τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο οποίο επικουρικά συμμετέχει στην διδασκαλία της ποιοτικής μεθοδολογίας στις κοινωνικές επιστήμες.

 

Στο παρελθόν έχει εργαστεί σε κλινικές δομές, στον τομέα της πρόληψης χρήσης ψυχοδραστικών ουσιών και προαγωγής της υγείας, της κοινωνικής επανένταξης των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας και στο πεδίο της κακοποίησης εις βάρος γυναικών και ανδρών. Σήμερα  παρέχει ιδιωτικά υπηρεσίες συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας και εργάζεται ως λέκτορας στο Τμήμα Ψυχολογίας του City College of Thessaloniki, International Faculty of University of Sheffield. Ταυτόχρονα, διδάσκει Δικαστική Ψυχολογία στη Σχολή Επιμόρφωσης και Μετεκπαίδευσης στην ΕΛ.ΑΣ, είναι δικαστική πραγματογνώμονας και εξωτερική συνεργάτιδα της Α21, διεθνούς ΜΚΟ για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων. 

Ακόμη, συνεργάζεται με την Επιτροπή Ισότητας των Φύλων του Δήμου Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης εφαρμόζοντας προγράμματα ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης και εκπαίδευσης για την ισότητα των φύλων. Στηρίζει εθελοντικά τις δράσεις και την φιλοσοφία της Θετικής Φωνής (Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας) και αρθρογραφεί στις ιστοσελίδες www.e-charity.gr και www.singleparent.gr.  

 Στο «περί Ψυχής» είναι εισηγήτρια μεμονωμένων σεμιναρίων που σχετίζονται με την Ψυχική υγεία και τη Δικαστική – Εγκληματολογική Ψυχολογία και διεξάγονται στην Θεσσαλονίκη.