Online Εκπαίδευση στη Δικαστική Ψυχολογία και Εγκληματολογία (Εαρινό Τμήμα)

 

**To Πρόγραμμα είναι εγκεκριμένο από τον κρατικό φορέα Πιστοποίησης προγραμμάτων Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.- Υπουργείο Παιδείας 

 

Έναρξη Προγράμματος: 17/01/2021

 Οι εγγραφές έχουν ξεκινήσει 

 

Ο κλάδος της δικαστικής ψυχολογίας είναι σχετικά νέος, ωστόσο έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον του κόσμου, των φοιτητών και των εργαζομένων σε δικαστικά πλαίσια. Η δικαστική ψυχολογία αποτελεί τον κρίκο σύνδεσης της ψυχολογίας με τον Νόμο με τους δικαστικούς ψυχολόγους να αναλαμβάνουν πολλαπλούς ρόλους (π.χ. εμπειρογνώμονες, εκτίμηση επικινδυνότητας, εκλογή ενόρκων κτλ.). Για την ακρίβεια το «πεδίο δράσης» των δικαστικών ψυχολόγων είναι τόσο ευρύ που συχνά το κοινό συγχέει τα καθήκοντα των δικαστικών ψυχολόγων με αυτά των αστυνομικών ερευνητών. Επίσης, τα πλαίσια εργασίας ενός δικαστικού ψυχολόγου ποικίλουν από τις φυλακές, τα πλαίσια επανένταξης αποφυλακισμένων και τα δικαστήρια μέχρι τα σχολεία και την ιδιωτική πρακτική. Συνεπώς άλλοι συνεισφέρουν σε αστυνομικές έρευνες αναγνωρίζοντας και ερμηνεύοντας στοιχεία ψυχολογικής σημασίας, άλλοι ασχολούνται με τον ενδεχόμενο μειωμένο καταλογισμό του δράστη και την ικανότητά του να παραστεί σε δίκη και άλλοι ως ειδικοί στην εκλογή ενόρκων, σε ζητήματα επιμέλειας παιδιών καθώς στην εκτίμηση του ρίσκου επικινδυνότητας.

 

Το μονοετές πρόγραμμα εκπαίδευσης στη Δικαστική Ψυχολογία & Εγκληματολογία εισάγει αρχικά τους εκπαιδευόμενους στις βασικές ψυχολογικές θεωρίες της βίας,  αναλύει την πιθανή συσχέτιση εγκληματικότητας & ψυχοπαθολογίας και στη συνέχεια επικεντρώνεται στη μελέτη διαφόρων τύπων δραστών (π.χ. ανήλικοι δράστες, γυναίκες εγκληματίες, σεξουαλικοί δράστες κτλ.). Στην πορεία του εκπαιδευτικού μελετάται η συνεισφορά της δικαστικής ψυχολογίας στους αυτόπτες μάρτυρες και στην εκλογή των ενόρκων ενώ τα τελευταία μαθήματα του εκπαιδευτικού εισάγουν τον εκπαιδευόμενο στη διερευνητική ψυχολογία εστιάζοντας στη σκιαγράφηση προφίλ. 

 

*Οι ώρες των μαθημάτων είναι 12.00 π.μ. – 3.00 μ.μ. 

 

Κυριακή  17/01: Εξελικτικές  & Συμπεριφορικές θεωρίες

Κυριακή  31/01: Ψυχοδυναμικές θεωρίες - Θεωρίες προσωπικότητας

Κυριακή  07/02: Ψυχοσεξουαλικές διαταραχές & Σεξουαλικοί δράστες– Ψυχοθεραπευτική παρέμβαση

Κυριακή  14/02:  Τα θύματα των σεξουαλικών δραστών - Ψυχοθεραπευτική παρέμβαση

Κυριακή  21/02: Διαταραχές διάθεσης - Ψυχώσεις & έγκλημα

Κυριακή  28/02: Ανήλικοι παραβάτες - ψυχοθεραπευτική παρέμβαση

Κυριακή  07/03: Βίαιοι εγκληματίες - Ψυχοθεραπευτική παρέμβαση

Κυριακή  21/03: Κατά συρροή εγκληματίες (άντρες & γυναίκες)

Κυριακή  28/03: Διαταραχές προσωπικότητας - Ψυχοπάθεια & έγκλημα

Κυριακή  04/04: Αυτόπτες μάρτυρες – Ψευδείς ισχυρισμοί και ομολογίες

Κυριακή  11/04:Η Ψυχολογία των Ενόρκων – CSI effect

Κυριακή  18/04: Crime Scene Profiling – Διερεύνηση του τόπου του Εγκλήματος (CSI)

Κυριακή  25/04: Εγκληματολογικές Επιστήμες

Κυριακή  09/05: Ανίχνευση Ψεύδους & Ανακριτικές Τεχνικές 

Κυριακή  16/05: Θυματολογία – Victim Profiling

Κυριακή  23/05: Criminal Profiling – Η σκιαγράφηση του προφίλ των δραστών

 

Εκπαιδευτές:

Δρ. Τριανταφυλλιά Ηλιοπούλου, Κοινωνική Εργασία (BA), Εγκληματολογία και Ποινικό Δίκαιο (MSc), Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια

Λίλιαν Καρρά, Απόφοιτη Ψυχολογίας, Ατομική - Ομαδική Ψυχοθεραπεύτρια

Φώτης Βασιλόπουλος, Κλινικός Ψυχολόγος MSc - Ψυχοθεραπευτής 

 

Τα δικαιολογητικά που προσκομίζονται για την ένταξη στο πρόγραμμα είναι τα ακόλουθα:

1. Βιογραφικό Σημείωμα

2. Πανεπιστημιακό Τίτλο Σπουδών ΑΕΙ - ΑΤΕΙ - Ιδιωτικό Κολλέγιο (ή τελειόφοιτος)

3. Απολυτήριο Λυκείου εφόσον υπάρχει συνάφεια επαγγελματικού αντικειμένου

 

Κριτήρια απόκτησης Διπλώματος:

           1.Να μην υπερβεί το όριο των 3 απουσιών

           2.Ολοκλήρωση μιας εργασίας 

 

    *Με τη λήξη του έτους οι σπουδαστές λαμβάνουν το Δίπλωμα στη Δικαστική ΨυχολογίαΕπίσης οι σπουδαστές λαμβάνουν και όλο το υλικό των εισηγήσεων. 

 

****Τα μαθήματα διεξάγονται μέσω της πλατφόρμας skype for bussiness. Για τη συγκεκριμένη πλατφόρμα δεν χρειάζεται κάποιος λογαριασμός skype καθώς η πρόσκληση αποστέλλεται μέσω του mail σας. 

 

Κόστος: 900 ευρώ 

700 ευρώ για εφάπαξ εξόφληση

 

 Τοποθεσία «περί Ψυχής» 

Θησέως 23, Μαρούσι (πλησίον ΗΣΑΠ)

Τηλ.Επικοινωνίας  210-80.68.212
  και  694-996.7997

 

* Τα σεμινάρια μπορεί να τα παρακολουθήσει κάποιος και μεμονωμένα και παρέχεται Βεβαίωση συμμετοχής του αντίστοιχου σεμιναρίου.  

 

Διευκρίνηση σε σχέση με τις Πιστοποιήσεις και τη Μοριοδότηση των προγραμμάτων

 

Η μόνη θεσμική πιστοποίηση εκπαιδευτικών κέντρων προς το παρόν είναι η πιστοποίηση ως κέντρα δια βίου μάθησης από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.-Υπουργείο Παιδείας.

Οποιαδήποτε άλλη μορφή πιστοποίησης και ‘’αναγνώρισης’’ κέντρων από εταιρείες ιδιωτικού δικαίου, σωματεία, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς δεν παρέχει καμία θεσμική αξία στο εκάστοτε πρόγραμμα σπουδών, ούτε συμβάλει ή αφαιρεί στην επαγγελματική επάρκεια του εκάστοτε εκπαιδευόμενου ή επαγγελματία.

Σας προτρέπουμε εάν ενδιαφέρεστε για περεταίρω πιστοποιήσεις των σπουδών σας να ενημερώνεστε με γνώμονα την κρατική αξία αυτής.

Όσον αφορά  τη μοριοδότηση των εν λόγω προγραμμάτων σας ενημερώνουμε πως συνήθως για προκηρύξεις δημοσίου η όποια εκπαίδευση από ιδιωτικό φορέα δεν πιστοποιείται, εκτός αν περιγράφεται κατ΄ εξαίρεση στην εκάστοτε προκήρυξη.

 

 

***Προς αποφυγή της όποιας σύγχυσης, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ΔΕΝ συνεργαζόμαστε με κανένα κέντρο που προωθεί και προβάλλει πανομοιότυπη θεματολογία με τη δική μας. 

Οι συνεργάτες μας διεξάγουν τη θεματολογία τους αποκλειστικά σε συνεργασία με το περί Ψυχής και δεν είναι εισηγητές των πανομοιότυπων ή παρόμοιων θεματολογιών που προβάλλονται από άλλα κέντρα. 

Όλα τα σεμινάρια του κέντρου μας είναι πρωτότυπα, συνεπώς οι περιλήψεις, η θεματολογία και το υλικό παρουσίασης προέρχονται από το ''περί Ψυχής'' και τους ανακοινωμένους συνεργάτες μας. Οποιαδήποτε ομοιότητα στην περίληψη, στη θεματολογία και το υλικό παρουσίασης αποτελεί προϊόν αντιγραφής και συνιστά κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας.  

Συνιστούμε στους ενδιαφερόμενους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά τα εκπαιδευτικά κέντρα που απευθύνονται και να ελέγχουν αν φέρουν τις επίσημες πιστοποιήσεις.

  

Αίτηση Ενδιαφέροντος Σεμιναρίου


Όνομα: *
Τηλέφωνο:*
E-mail:*
Μήνυμα:
Recaptcha Word Verification: