Επικίνδυνοι & βίαιοι εγκληματίες: Ποιοι είναι και πως πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε;

 *Το σεμινάριο θα διεξαχθεί μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας skype for bussiness λόγω κοροναϊού. Για τη συγκεκριμένη πλατφόρμα δεν χρειάζεται κάποιος λογαριασμός skype καθώς η πρόσκληση αποστέλλεται μέσω του mail σας.  

 

Τα τελευταία χρόνια, η εγκληματικότητα αλλάζει διαρκώς μορφή. Γίνεται πιο σύνθετη. Η βία κλιμακώνεται. Ο δράστης γίνεται απρόβλεπτος, αλλάζει μέθοδο, κίνητρο, θύματα. Αλλάζει έγκλημα. Και κυρίως μοιάζει να το απολαμβάνει, να μην ενδιαφέρεται για τον πόνο που προκαλεί στο θύμα, δεν τον απασχολούν οι συνέπειες των πράξεων του και το τέλος της δράσης του έρχεται μόνο με τη σύλληψη του ή το θάνατο του. Ένας μεγάλος αριθμός εξ’ αυτών, πληροί όλα τα διαγνωστικά κριτήρια της αντικοινωνικής προσωπικότητας (τη λεγόμενη μέχρι πρόσφατα ψυχοπαθητική) και ένας πολύ μικρότερος πάσχει από ψυχική διαταραχή. Η μεταχείριση των επικίνδυνων κρατουμένων έθεσε ορισμένα κρίσιμα ζητήματα. Καταρχήν πως πρέπει να διακρίνονται και να διαχωρίζονται και κατά δεύτερον πως πρέπει να ρυθμίζεται η διαβίωση τους μέσα στη φυλακή, με δεδομένο ότι οι δράστες αυτοί, τις πιο πολλές φορές συνεχίζουν την ίδια απρόβλεπτη και βίαιη συμπεριφορά και μέσα στη φυλακή (σωφρονιστική επικινδυνότητα).
Ποια είναι η καταλληλότερη αντιμετώπιση; Είναι η τιμωρία και η καταστολή της εγκληματικότητας τους; Μπορεί σκοπό τελικό να συνιστά απλώς η απομόνωση τους για την προστασία του κοινωνικού συνόλου; Είναι η προσπάθεια μιας θεραπευτικής παρέμβασης εφικτός στόχος; Η αμερικανική δικαιοσύνη ανταποκρίθηκε φτιάχνοντας τις φυλακές υπερυψηλής ασφάλειας για εκείνους που θεωρεί ιδιαίτερα επικίνδυνους για το κοινωνικό σύνολο αλλά και για την κοινωνία της φυλακής. Καθώς και την πτέρυγα ασφαλείας μέσα στις φυλακές υψίστης ασφαλείας για εκείνους που δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες τις φυλακής. Η αποτελεσματικότητα των φυλακών αυτών είναι αντικείμενο μεγάλων συζητήσεων και συγκρούσεων.
Η προσέγγιση που θα επιχειρήσει να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα θα είναι συγκριτική και θα εξεταστούν διαφορετικά συστήματα απονομής δικαιοσύνης, όπως το Βρετανικό, το Ελληνικό και το Αμερικάνικο, ώστε να διαπιστωθεί εάν δύναται να υπάρχει μια αποτελεσματική μέθοδος μεταχείρισης αυτής της ομάδας κρατουμένων. Και τίθεται ένα νέο ερώτημα, μήπως τελικά ο τρόπος που τους αντιμετωπίζει το σύστημα οξύνει την αντικοινωνική τους συμπεριφορά και λειτουργεί σαν φαύλος κύκλος αντί να επιχειρεί να την κατευνάσει;

Ενότητες
Διάκριση των επικίνδυνων εγκληματιών.
Προφίλ: Αντικοινωνική Διαταραχή Προσωπικότητας: διαγνωστικά κριτήρια, χαρακτηριστικά. Παραδείγματα εγκληματιών που έπασχαν από αυτήν την διαταραχή
Κατηγοριοποίηση των εγκλημάτων που διαπράττουν. Εγκληματική δράση.
Σωφρονιστική Επικινδυνότητα – συμπεριφορά μέσα στη φυλακή
Αντιμετώπιση από το Ελληνικό Σύστημα Απονομής. Ποινές. Μεταχείριση σύμφωνα με τον ελληνικό σωφρονιστικό κώδικα. Σωφρονιστικά καταστήματα υψίστης ασφαλείας (τύπου Β ή Γ). Παραδείγματα κρατουμένων.
Αντιμετώπιση από το Αμερικάνικο Σύστημα: Ποινές. Φυλακές Υψίστης Ασφαλείας και Υπερυψηλής Ασφαλείας. Η ασφαλής πτέρυγα των φυλακών υψίστης ασφαλείας. Μια φυλακή μέσα στη φυλακή. Παραδείγματα κρατουμένων
Αντιμετώπιση στη Βρετανία: κατηγοριοποίηση των καταστημάτων κράτησης
Θεραπευτικές παρεμβάσεις: Υπάρχει ελπίδα; Αν ναι ποια είναι η καταλληλότερη παρέμβαση Αν όχι τότε τι;
Προβολή βίντεο και συζήτηση πάνω σε αυτό.

 

Εισηγήτρια:  Δρ. Ηλιοπούλου Τριανταφυλλιά

Κοινωνική Λειτουργός – Εγκληματολογία & Ποινικό Δίκαιο (MSc), PhD

 

Ημερομηνία 07/03/2021

Ώρα 12.00 π.μ.- 3.00 μ.μ.

Τοποθεσία «περί Ψυχής»

Θησέως 23, Μαρούσι (πλησίον ΗΣΑΠ)

Τηλ.Επικοινωνίας  210-80.68.212  και  694-996.7997

Κόστος 35 ευρώ

Για φοιτητές 25 ευρώ

Παρέχεται Βεβαίωση Παρακολούθησης

 

***Προς αποφυγή της όποιας σύγχυσης, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ΔΕΝ συνεργαζόμαστε με κανένα κέντρο που προωθεί και προβάλλει πανομοιότυπη θεματολογία με τη δική μας. 

Οι συνεργάτες μας διεξάγουν τη θεματολογία τους αποκλειστικά σε συνεργασία με το περί Ψυχής και δεν είναι εισηγητές των πανομοιότυπων ή παρόμοιων θεματολογιών που προβάλλονται από άλλα κέντρα. 

Όλα τα σεμινάρια του κέντρου μας είναι πρωτότυπα, συνεπώς οι περιλήψεις, η θεματολογία και το υλικό παρουσίασης προέρχονται από το ''περί Ψυχής'' και τους ανακοινωμένους συνεργάτες μας. Οποιαδήποτε ομοιότητα στην περίληψη, στη θεματολογία και το υλικό παρουσίασης αποτελεί προϊόν αντιγραφής και συνιστά κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας. 

Συνιστούμε στους ενδιαφερόμενους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά τα εκπαιδευτικά κέντρα που απευθύνονται και να ελέγχουν αν φέρουν τις επίσημες πιστοποιήσεις.

 

Αίτηση Ενδιαφέροντος Σεμιναρίου


Όνομα: *
Τηλέφωνο:*
E-mail:*
Μήνυμα:
Recaptcha Word Verification: