Ψυχοδυναμικές θεωρίες για την Εγκληματικότητα 

 *Το σεμινάριο θα διεξαχθεί μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας skype for bussiness λόγω κοροναϊού. Για τη συγκεκριμένη πλατφόρμα δεν χρειάζεται κάποιος λογαριασμός skype καθώς η πρόσκληση αποστέλλεται μέσω του mail σας.  

 

Το ψυχοδυναμικό πρίσμα για την αιτιολογία της εγκληματικής πράξης έχει τις ρίζες του, όπως και η ίδια η ψυχοδυναμική θεωρία, στη ψυχαναλυτική του Freud. Η εγκληματική συμπεριφορά δομείται ως αντανάκλαση της ψυχολογικής ανωριμότητας του ατόμου και ειδικότερα του αδύναμου αυτοελέγχου του ατόμου. Κατ’ επέκταση ως παράγοντες επικινδυνότητας θεωρούνται η παρορμητικότητα, οι διαταραγμένες διαπροσωπικές σχέσεις, το αδύναμο υπερεγώ που εξισώνεται με την απουσία τύψεων, η έλλειψη σεβασμού στους κανόνες κτλ. Ωστόσο, με το πέρας των ετών απαντάμε και άλλες ψυχοδυναμικές προσεγγίσεις για τη διάπραξη εγκλήματος από μεταφροϋδικούς  στοχαστές που έχουν συμβάλλει εξίσου σημαντικά στην ανάπτυξη θεωριών.

Στο σεμινάριο θα αναλυθούν όλες οι βασικές ψυχοδυναμικές θεωρίες που έχουν συνεισφέρει στο πεδίο της εγκληματολογίας σε ότι αφορά την αιτιολόγηση της εγκληματικής συμπεριφοράς και στην ανάδυση παραγόντων επικινδυνότητας.

Θεματικές ενότητες:

Η θεωρία του Freud και η εγκληματική πράξη

Η θεωρία του Megargee και η κατηγοριοποίηση των δραστών

Η θεωρία του Bowlby του συναισθηματικού δεσμού

Η θεωρία του Lacan και τα ονόματα του πατρός

Η θεωρία της Klein περί εγκληματικής συμπεριφοράς

Άλλες μεταφροϋδικές θεωρίες

Χρονικά υποθέσεων

Συζήτηση - σχολιασμός

 

Εισηγήτρια:   Ηλιοπούλου Τριανταφυλλιά
Κοινωνική Λειτουργός – Εγκληματολογία & Ποινικό Δίκαιο  (MSc), PhD


Ημερoμηνία  31/01/2021

Ώρα 12.00 π.μ.- 3.00 μ.μ.
Τοποθεσία «περί Ψυχής» Θησέως 23, Μαρούσι (πλησίον ΗΣΑΠ)
Τηλ.Επικοινωνίας  210-80.68.212  και  694-996.7997
Κόστος 35 ευρώ
Για φοιτητές 25 ευρώ


Παρέχεται Βεβαίωση Παρακολούθησης

 

***Προς αποφυγή της όποιας σύγχυσης, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ΔΕΝ συνεργαζόμαστε με κανένα κέντρο που προωθεί και προβάλλει πανομοιότυπη θεματολογία με τη δική μας. 

Οι συνεργάτες μας διεξάγουν τη θεματολογία τους αποκλειστικά σε συνεργασία με το περί Ψυχής και δεν είναι εισηγητές των πανομοιότυπων ή παρόμοιων θεματολογιών που προβάλλονται από άλλα κέντρα. 

Όλα τα σεμινάρια του κέντρου μας είναι πρωτότυπα, συνεπώς οι περιλήψεις, η θεματολογία και το υλικό παρουσίασης προέρχονται από το ''περί Ψυχής'' και τους ανακοινωμένους συνεργάτες μας. Οποιαδήποτε ομοιότητα στην περίληψη, στη θεματολογία και το υλικό παρουσίασης αποτελεί προϊόν αντιγραφής και συνιστά κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας. 

 

Συνιστούμε στους ενδιαφερόμενους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά τα εκπαιδευτικά κέντρα που απευθύνονται και να ελέγχουν αν φέρουν τις επίσημες πιστοποιήσεις.

Αίτηση Ενδιαφέροντος Σεμιναρίου


Όνομα: *
Τηλέφωνο:*
E-mail:*
Μήνυμα:
Recaptcha Word Verification: