Πόσο σίγουροι είμαστε γι' αυτά που βλέπουμε; Αυτόπτες Μάρτυρες

 

 

*Το σεμινάριο θα διεξαχθεί μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας skype for bussiness λόγω κοροναϊού. Για τη συγκεκριμένη πλατφόρμα δεν χρειάζεται κάποιος λογαριασμός skype καθώς η πρόσκληση αποστέλλεται μέσω του mail σας.  

 

 

Λίγοι θα αμφισβητήσουν το γεγονός ότι η μνήμη μας είναι δεν είναι αλάνθαστη. Αντιθέτως, είναι επιλεκτική, συμπληρωματική, ανακατασκευαστική, κ.ο.κ. Η ανάλυση του DNA, έχει καταφέρει σε πολλές περιπτώσεις, να αποδείξει πέραν πάσης αμφιβολίας πως κάποιος καταδικάστηκε άδικα. Τα 2/3 των λανθασμένων καταδικαστικών αποφάσεων, στηρίχτηκαν σε μεγάλο βαθμό σε καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων, οι οποίες τελικά αποδείχτηκαν αναξιόπιστες. Μελέτες έχουν υποστηρίξει πως η αξιοπιστία των μαρτύρων εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά τα οποία καλούνται να θυμηθούν. Για παράδειγμα, οι μάρτυρες σπάνια κάνουν λάθος το φύλο, ενώ αντίθετα σπάνια θυμούνται σωστά την ύπαρξη γενειάδας ή μουστακιού. Παρόλα αυτά, το Σύστημα Απονομής Ποινικής Δικαιοσύνης, δίνει μεγάλη βαρύτητα στην αξιοποίηση πιθανών αυτοπτών μαρτύρων στη διάπραξη αδικημάτων. Εγείρονται ως εκ τούτου εύλογα ερωτήματα όπως, υπάρχει «ιδανικός» μάρτυρας και ποιος είναι; Από τι εξαρτάται η αξιοπιστία μιας μαρτυρίας; Πόσο σίγουροι είμαστε εμείς εν τέλει για αυτά που βλέπουμε, ώστε με βεβαιότητα να τα καταθέσουμε σε ένορκη δίκη και να κρίνουμε μια απόφαση που αφορά τη ζωή τρίτου; Τι γίνεται όταν ενήλικες καταγγέλλουν την κακοποίηση τους ως παιδιά; Πόσο αξιόπιστη είναι η δική τους ανάμνηση και μαρτυρία;

Ενότητες
Αυτόπτες Μάρτυρες και Αξιοπιστία. 
Παράγοντες που επηρεάζουν την μαρτυρία
Παράγοντες που παρεμβάλλονται μεταγενέστερα. Ο νόμος των 10-12 δευτερολέπτων. 
Καθοδήγηση κατά την κατάθεση από την αστυνομία και από το δικαστήριο
Μάρτυρες παιδιά: δυσκολίες στην ανακριτική διαδικασία. Πώς πρέπει να ανακρίνονται τα παιδιά
Ηλικιωμένοι μάρτυρες
Αστυνομικοί αυτόπτες μάρτυρες: τι καταθέτουν
Μάρτυρες που καταγγέλλουν κακοποίηση στην παιδική τους ηλικία. Αντιφάσεις στις καταθέσεις, λανθασμένες μαρτυρίες.
Τρόποι ενίσχυσης των αξιόπιστων μαρτυριών: βελτίωση της διαδικασίας αναγνώρισης
Προβολή βίντεο -  Συζήτηση

 

Εισηγήτρια:  Αναστασία Σύμπουρα, Ψυχολόγος- Ειδικευόμενη RE&CBT Ψυχοθεραπεύτρια Ενηλίκων & Παιδιών/Εφήβων, Μεταπτυχιακή φοιτήτρια "Ψυχιατροδικαστικής", Ιατρικής Σχολής, ΕΚΠΑ.

 

Ημερομηνία: 04/04/2021 

Ώρα 12.00 π.μ.- 3.00 μ.μ.

Τοποθεσία «περί Ψυχής»

Θησέως 23, Μαρούσι (πλησίον ΗΣΑΠ)

Τηλ.Επικοινωνίας  210-80.68.212  και  694-996.7997

Κόστος 35 ευρώ

Για φοιτητές 25 ευρώ

Παρέχεται Βεβαίωση Παρακολούθησης

 

***Προς αποφυγή της όποιας σύγχυσης, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ΔΕΝ συνεργαζόμαστε με κανένα κέντρο που προωθεί και προβάλλει πανομοιότυπη θεματολογία με τη δική μας. 

Οι συνεργάτες μας διεξάγουν τη θεματολογία τους αποκλειστικά σε συνεργασία με το περί Ψυχής και δεν είναι εισηγητές των πανομοιότυπων ή παρόμοιων θεματολογιών που προβάλλονται από άλλα κέντρα. 

Όλα τα σεμινάρια του κέντρου μας είναι πρωτότυπα, συνεπώς οι περιλήψεις, η θεματολογία και το υλικό παρουσίασης προέρχονται από το ''περί Ψυχής'' και τους ανακοινωμένους συνεργάτες μας. Οποιαδήποτε ομοιότητα στην περίληψη, στη θεματολογία και το υλικό παρουσίασης αποτελεί προϊόν αντιγραφής και συνιστά κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας. 

Συνιστούμε στους ενδιαφερόμενους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά τα εκπαιδευτικά κέντρα που απευθύνονται και να ελέγχουν αν φέρουν τις επίσημες πιστοποιήσεις.

 

Αίτηση Ενδιαφέροντος Σεμιναρίου


Όνομα: *
Τηλέφωνο:*
E-mail:*
Μήνυμα:
Recaptcha Word Verification: