Θυματολογία - Victim Profiling

 *Το σεμινάριο θα διεξαχθεί μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας skype for bussiness λόγω κοροναϊού. Για τη συγκεκριμένη πλατφόρμα δεν χρειάζεται κάποιος λογαριασμός skype καθώς η πρόσκληση αποστέλλεται μέσω του mail σας. 

 

Η θυματολογία ορίζεται ως η εξονυχιστική μελέτη και ανάλυση των χαρακτηριστικών του θύματος ή των θυμάτων. Η θυματολογία παίζει σημαντικό ρόλο αφού αποτελεί το ½  του εγκλήματος, όπως εξίσου σημαντικά είναι και ο τόπος του εγκλήματος, το όπλο που χρησιμοποιήθηκε και οι πιθανοί αυτόπτες μάρτυρες. Η σημαντικότητα της θυματολογίας επιβεβαιώνεται απο τις περιπτώσεις που το θύμα  καταφέρνει να επιζήσει και παρέχει την φυσική και συμπεριφοριστική περιγραφή του δράστη.

Επιπλέον, το ιστορικό του θύματος μας παρέχει πληροφορίες υψίστης σημασίας  σχετικά με δραστηριότητες των θυμάτων, τον τρόπο ζωής τους, την καθημερινότητά τους ενώ καθορίζεται και η σχέση του θύματος με το δράστη και οι αλληλεπιδράσεις αυτής της σχέσης. Τα δεδομένα που προκύπτουν απο τη μελέτη, μαζί με τα υπόλοιπα στοιχεία που προκύπτουν απο την έρευνα, μπορούν να μας οδηγήσουν στον δράστη. Είθισται, κατά τη διεξαγωγή αστυνομικών ερευνών, η μελέτη του θύματος να εκλείπει απο τις αναφορές με αποτελέσμα, σε περίπτωση που ζητηθεί σκιαγράφηση του προφίλ του δράστη, οι πληροφορίες να είναι ελλειπείς.

Ίσως η μεγαλύτερη συνεισφορά της θυματολογίας είναι ότι δύναται να βοηθήσει και στην αποκάλυψη του κίνητρου του δράστη αφού επικεντρώνεται στις βαθύτερες αιτίες θυματοποίησης. Σε πολλές περιπτώσεις ο δράστης μπορεί να μην τελέσει το έγκλημα μέχρι να βρει το κατάλληλο θύμα αφού το συγκεκριμένο υποκείμενο θα του ικανοποιήσει τις ορμές του ή θα ολοκληρώσει τις φαντασιώσεις του. Έτσι, ο τρόπος με τον οποίο επιλέγεται το θύμα μας δίνει τη δυνατότητα να χαρτογραφήσουμε τον τρόπο που σκέφτεται και που δρα ο δράστης ώστε να μπορέσουμε να προβλέψουμε τη μελλοντική του συμπεριφορά και να επιτύχουμε τη σύλληψή του.

 

Θεματολογία Σεμιναρίου:

Εννοιολογικός προσδιορισμός της θυματολογίας

Βασικές αρχές της θυματολογίας και η πρακτική της χρησιμότητα

Victim profiling

Μέθοδοι προσέγγισης

Μέθοδοι επίθεσης

Εκτίμηση κινδύνου

Case studies

Συζήτηση

 

Εισηγήτρια:   Ηλιοπούλου Τριανταφυλλιά

Κοινωνική Λειτουργός – Εγκληματολογία & Ποινικό Δίκαιο (MSc), PhD

 

Ημερομηνία: 16/05/2021 

Ώρα 12.00π.μ.- 3.00μ.μ.

Τοποθεσία «περί Ψυχής»

Θησέως 23, Μαρούσι (πλησίον ΗΣΑΠ)

Τηλ.Επικοινωνίας  210-80.68.212  και  694-996.7997

Κόστος 35 ευρώ

Για φοιτητές 25 ευρώ

Παρέχεται Βεβαίωση Παρακολούθησης

 

***Προς αποφυγή της όποιας σύγχυσης, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ΔΕΝ συνεργαζόμαστε με κανένα κέντρο που προωθεί και προβάλλει πανομοιότυπη θεματολογία με τη δική μας. 

Οι συνεργάτες μας διεξάγουν τη θεματολογία τους αποκλειστικά σε συνεργασία με το περί Ψυχής και δεν είναι εισηγητές των πανομοιότυπων ή παρόμοιων θεματολογιών που προβάλλονται από άλλα κέντρα. 

Όλα τα σεμινάρια του κέντρου μας είναι πρωτότυπα, συνεπώς οι περιλήψεις, η θεματολογία και το υλικό παρουσίασης προέρχονται από το ''περί Ψυχής'' και τους ανακοινωμένους συνεργάτες μας. Οποιαδήποτε ομοιότητα στην περίληψη, στη θεματολογία και το υλικό παρουσίασης αποτελεί προϊόν αντιγραφής και συνιστά κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας. 

Συνιστούμε στους ενδιαφερόμενους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά τα εκπαιδευτικά κέντρα που απευθύνονται και να ελέγχουν αν φέρουν τις επίσημες πιστοποιήσεις.

 

Αίτηση Ενδιαφέροντος Σεμιναρίου


Όνομα: *
Τηλέφωνο:*
E-mail:*
Μήνυμα:
Recaptcha Word Verification: