Η Ευτυχία Παπατζανάκη είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Σχολής Κοινωνικής Εργασίας των Τ.Ε.Ι. Αθήνας. 

Εκπαιδευμένη στη Συστημική Ψυχοθεραπεία (ατόμου, οικογένειας, ομάδας) στο Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρωπίνων Σχέσεων. Κάτοχος του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Ψυχοθεραπείας - ECP. 

Εκπαιδευμένη στη μέθοδο Appreciative Inquire/Συστημική Καταξιωτική Προσέγγιση (συμβουλευτική, ηγεσία και εκπαίδευση σε εταιρείες, οργανισμούς και ευρύτερα συστήματα) στο πρόγραμμα του Κέντρου Συστημικής Θεραπείας και του Kesington Consultation Center of London. 

Συντονίστρια Συστημικών Αναπαραστάσεων από το 2013. Πιστοποιημένη από την Γερμανική εταιρεία συστημικών αναπαραστάσεων DGfS (εκπαιδευμένη από την Solveigh Koetter και την Χαριτίνη Παπακυρίλλου) - DGfS Anerkannte Lehrtherapeutin.

Εργάζεται ιδιωτικά ως Ψυχοθεραπεύτρια από το 1992, παρέχοντας ψυχοθεραπευτική και συμβουλευτική βοήθεια σε άτομα και ομάδες, σε οικογένειες και ζευγάρια. Έχει συνεργαστεί ως Κοινωνική Λειτουργός, Σύμβουλος και Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων με οργανισμούς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όπως το κέντρο υποδοχής προσφύγων Welcommon, το Κρατικό Θεραπευτήριο Λέρου, το ΚΕ.ΘΕ.Α., τον Ο.ΚΑ.ΝΑ., τη Γενική Γραμματεία Λαϊκής Επιμόρφωσης, το Κέντρο Πληροφόρησης και Υποστήριξης/ "Εύξεινη Πόλη", το Δήμο Καλλιθέας κ.α.

Το 2007 συμμετείχε στη δημιουργία - συγγραφή εκπαιδευτικού υλικού για επιμορφωτές/συμβούλους με θέμα Συμβουλευτική Κρατουμένων, για λογαριασμό του Ινστιτούτου Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων,    http://hdl.handle.net/10795/130

Στο «περί Ψυχής» είναι εισηγήτρια στη 1ετή και 3ετή εκπαίδευση στη Συστημική Συμβουλευτική.