Η Ηλιοπούλου Τριανταφυλλιά σπούδασε Κοινωνική Λειτουργός στο Τ.Ε.Ι. Αθηνών, απέκτησε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (MSc) στην Εγκληματολογία & Ποινικό Δίκαιο στο Loughborough University και ολοκλήρωσε το Διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου με θέμα τη σεξουαλική κακοποίηση εις βάρος ανηλίκων. Σήμερα συνεχίζει την ενασχόλησή της με τον ερευνητικό τομέα μέσω της διεξαγωγής μεταδιδακτορικής έρευνας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και επίκεντρο το διαδικτυακό έγκλημα. 

Η εμπειρία της ως Κοινωνική Λειτουργός περιλαμβάνει συνεργασίες όπως με την Ελληνική Αστυνομία, Ιατροπαιδαγωγικά κέντρα, Κέντρα Ψυχικής Υγιεινής, Μ.Κ.Ο., σχολεία καθώς και τον Ο.Κ.Α.Ν.Α. όπου εργάστηκε ως ερευνήτρια – αξιολογήτρια του προγράμματος «Εκπαίδευσης Αστυνομικών σε θέματα Εξαρτήσεων». Πιο πρόσφατα εργάστηκε σε Σύλλογο Καρκινοπαθών ενώ στο παρόν εργάζεται στη Σχολή Καλών Τεχνών  και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής στο τμήμα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης φοιτητών. 

Από το 2018 διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας και από το 2019 διδάσκει στο Mediterranean College στο Τμήμα Ψυχολογίας. 

Επιπλέον έχει ολοκληρώσει την εκπαίδευσή της στη Φαινομενολογική - Υπαρξιακή Ανάλυση & Ψυχοθεραπεία και είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Φαινομενολογικής - Υπαρξιακής Ανάλυσης & Ψυχοθεραπείας. 

Στο περί Ψυχής είναι εισηγήτρια μεμονωμένων σεμιναρίων εγκληματολογίας, στο πρόγραμμα Εκπαίδευσης στη Δικαστική Ψυχολογία & Εγκληματολογία και στο πρόγραμμα Εκπαίδευσης στη Συμβουλευτική Ψυχικής Υγείας