Η Μαριλένα Σμυρνιώτη σπούδασε Ψυχολογία στο ΕΚΠΑ. Ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Εγκληματολογίας του King's College London (ΜΑ- Criminology and Criminal Justice) και ακολούθως εστίασε στο κομμάτι της Τρομοκρατίας (Certificate in Terrorism StudiesUniversity of St. Andrews). Κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών σπουδών της  μελέτησε περισσότερο τα φαινόμενα της κοινωνικής βίας, της τρομοκρατίας, και των ενδο-κρατικών ζυμώσεων και δια-κρατικών σχέσεων με τις εγκληματικές εκδηλώσεις και συμπεριφορές.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, εκπαιδεύτηκε στη Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία και στη Μουσικοθεραπεία Guided Imagery & Music (GIM).

Από το 2009 συνεργάζεται με τη Μονάδα Πόνου του ΠΓΝ "Αττικό” (Β’ Πανεπιστημιακή Κλινική Αναισθησιολογίας).  Στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου της Β’ Παν. Κλινικής Αναισθησιολογίας, έχει αναλάβει μεμονωμένες εισηγήσεις στο ΠΜΣ «Αντιμετώπιση του πόνου» τα εαρινά εξάμηνα 2014 και 2015. Είναι κλινική συνεργάτης της Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινική ΡΕΑ και της Sonora (Διεπιστημονική Εταιρεία Μουσικοθεραπείας & Έρευνας). Επίσης, είναι τακτική εισηγήτρια στο 4ετές εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ΕΣΥΘΕΠΑΣ στη Συστημική Οικογενειακή Θεραπεία.

Διατηρεί ιδιωτικό γραφείο ως Ψυχολόγος – Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια και είναι συν-ιδρύτρια του Κέντρου Θεραπείας και Εξέλιξης Ατόμου και Οικογένειας «Συνειδέναι».

Στο «περί Ψυχής» είναι εισηγήτρια στην Εκπαίδευση στη Συστημική Συμβουλευτική - Ψυχοθεραπεία και στον Κύκλο Ψυχοπαθολογίας.