Ο Δημήτρης Μπαμπούσης σπούδασε Κοινωνικός Λειτουργός στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας και έλαβε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (2ετές) στην Παιδαγωγική Ψυχολογία και Εκπαιδευτική Πράξη από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, στο οποίο εκπόνησε την διπλωματική του έρευνα, διερευνώντας τη συσχέτιση μεταξύ Συναισθηματικής Νοημοσύνης και σχολικής επίδοσης.

Έχει ολοκληρώσει 9ετή μετεκπαίδευση στη Συστημική Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεία (θεωρητική κατάρτιση-κλινική εργασία-προσωπική ψυχοθεραπεία-γενεόγραμμα) στο Ινστιτούτο Αντίστιξη, με δασκάλους του, τον Δημήτρη και την Ελένη Καραγιάννη. Είναι τακτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Συστημικών Θεραπευτών.

Έχει εργαστεί από το 2007 σε ποικίλα επαγγελματικά πλαίσια με κυρίαρχο αντικείμενο έργου του την ψυχική υγεία. Συγκεκριμένα, συνεργάστηκε με ιδιωτικό φορέα υποστήριξης ατόμων με αυτισμό και συνοδές αναπηρίες. Από το 2008 μέχρι και σήμερα έχει αναλάβει το τμήμα υποστήριξης οικογενειών του Ιδρύματος Χατζηκώνστα. Ακόμη, συνεργάζεται με κέντρο ειδικών θεραπειών ασκώντας ψυχοθεραπεία-συμβουλευτική σε γονείς και ενήλικες. Αντίστοιχες ψυχοθεραπευτικές υπηρεσίες ασκεί από το 2016 ως Εξωτερικός Συνεργάτης του Τμήματος Εφήβων του Κέντρου Παιδοψυχικής Υγιεινής Αθήνας. Διατηρεί ιδιωτικό γραφείο παρέχοντας Ψυχοθεραπεία-Συμβουλευτική σε εφήβους και ενήλικες.
Η συστημική θεώρηση και θέση για τον ίδιο είναι η πεμπτουσία της ατομικής εξέλιξης, κατά την οποία εναρμονίζονται τα πολύπλοκα εσωτερικά μας επίπεδα, διαμέσου της αέναης αλληλεπίδρασης με το κοινωνικό περιβάλλον.

Στο «περί Ψυχής» είναι εισηγητής στο πρόγραμμα Εκπαίδευσης στη Συστημική Συμβουλευτική και στο Πρόγραμμα Συμβουλευτική Ψυχικής Υγείας.